Άγχος και εξετάσεις: Υπάρχουν λύσεις;

Blonde student worried about exams

Το άγχος, σε λογικά πλαίσια, είναι δημιουργικό βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι. Όταν όμως βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό που να μας αποσυντονίζει, πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα και να το διαχειριστούμε.

Κάποιες λύσεις που προτείνουμε είναι οι εξής: Προσπαθήστε να αποφεύγεται αγχογόνες καταστάσεις και αγχωτικούς ανθρώπους που μπορεί να επηρεάζουν με άσχημο τρόπο την ψυχολογία σας. Επίσης, καλό είναι να ελέγχουμε τις αρνητικές σκέψεις, όπως «Θα τα πάω άσχημα», «δεν θα τα καταφέρω», καθώς βασίζονται στην υπερβολή και στην καταστροφολογία. Εφόσον έχετε διαβάσει όλα όσα πρέπει, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να φοβάστε! Σε περίπτωση που πίνετε καφέ φροντίστε να τον μειώσετε και προτιμήστε το τσάι, ενώ για το βράδυ, μια καλή ιδέα είναι να πίνετε λίγο χαμομήλι, βαλεριάνα ή τίλιο τα οποία θα σας χαλαρώσουν. Τέλος, φροντίστε να κάνετε συχνά διαλείμματα και να κοιμάστε για τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ.

Καλή συνέχεια!

Πως θα γίνει η μελέτη σας πιο αποδοτική

Smiling male student preparing for test

Μην περιμένετε να σας έρθει όρεξη για διάβασμα. Θα πρέπει να ξεκινήσετε είτε το νιώθετε είτε όχι, το πιθανότερο είναι ότι μόλις ξεκινήσετε θα σας έρθει και η όρεξη.

Προγραμματίστε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για μελέτη, έτσι θα μπείτε σε μια ρουτίνα και θα καταφέρετε περισσότερα.

Εάν χρειάζεστε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες στο περιβάλλον που πρόκειται να μελετήσετε, όπως συγκεκριμένο φωτισμό, ησυχία ή μουσική, ίσως κάποιο φρούτο, προετοιμάστε αυτές τις συνθήκες πριν την στιγμή έναρξης της μελέτης.

Μελετήστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όχι πολλές ώρες συνεχόμενα. Οι συνεχόμενες ώρες μελέτης δημιουργούν κούραση και υπερένταση, άλλωστε ο εγκέφαλος αφομοιώνει τη νέα γνώση στις περιόδους ξεκούρασης.

Έχει αποδειχτεί ότι η σωστή ενυδάτωση βοηθά στην αποτελεσματική μελέτη για αυτό θα πρέπει να πίνετε συχνά νερό. Ο καλύτερος τρόπος για να μην το ξεχνάτε είναι να το έχετε πάντα δίπλα σας.

Προγραμματίστε την ύλη και θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Ο σωστός προγραμματισμός θα σας βοηθήσει να αφιερώνετε στο κάθε μάθημα τον χρόνο που απαιτείται, χωρίς να αισθάνεστε άγχος.

Καλή σας συνέχεια!

Λίγα λόγια για τον Όιλερ

blog

  Ο Όιλερ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους  μαθηματικούς όλων των εποχών. Το έργο του είναι τεράστιο και πολύ προσεγμένο γι’αυτό πολλοί τον χαρακτηρίζουν και ως τον Μότσαρτ των μαθηματικών.

 Ο Ελβετός μαθηματικός ασχολήθηκε σχεδόν με όλους τους τομείς των μαθηματικών: γεωμετρία , απειροελάχιστο λογισμό, τριγωνομετρία, άλγεβρα, θεωρία αριθμών.  Λέγεται πως αν το έργο του τυπώνονταν, θα καταλάμβανε 60  με 80 τόμους μεγέθους “quarto”.

  Ο Όιλερ είναι ο μόνος μαθηματικός για τον οποίο δύο αριθμοί έχουν ονομαστεί προς τιμήν του: Ο αριθμός του Όιλερ στον λογισμό, e, περίπου ίσο με 2,71828, και η σταθερά Όιλερ-Μασκερόνι (Euler-Mascheroni Constant) γ  ( γάμμα ) ο οποίος αναφέρεται και ως «η σταθερά του Όιλερ”, περίπου ίση σε 0,57721.

  Ανάμεσα σε όλα όσα ανακάλυψε ο Όιλερ, βρίσκεται και η ταυτότητα «ποίημα» που είναι γνωστή ως ταυτότητα Όιλερ καταφέρνοντας να συνδέσει τους e : Νεπέριο αριθμό, i : τους Φανταστικούς αριθμούς, π : το πι, 1 : την μονάδα,  0 : και το μηδέν με τόσο κομψό τρόπο.

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μάθησης. Ανακάλυψε τον δικό σου! 

nov

Οπτικός Τρόπος

Στην τάξη προσπάθησε να κάθεσαι μακριά από παράθυρα, πόρτες και πίνακες ανακοινώσεων για να μην αποσπάται η προσοχή σου. Φρόντισε οι σημειώσεις σου να είναι οργανωμένες και γιατί όχι; δακτυλογραφημένες. Υπογράμμισε με μολύβι, στυλό, μαρκαδόρους και χρησιμοποίησε χαρτάκια υπενθύμισης, με χρήσιμες πληροφορίες, σε ευδιάκριτο σημείο, ώστε να έρχεσαι σε συχνή οπτική επαφή μαζί τους.

 

Ακουστικός Τρόπος

Φρόντισε να επικρατεί ησυχία στο χώρο μελέτης σου.  Κάνε τις επαναλήψεις σου φωναχτά. Συζήτησε την ύλη με τους συμμαθητές ή τους καθηγητές σου. Επίσης, μπορείς να μετατρέψεις τις σημειώσεις σου σε ηχητικό υλικό με τη φωνή σου.

 

Ανάγνωση/Γραφή

Όταν διαβάζεις χρησιμοποίησε φυλλάδια, βιβλία και σημειώσεις. Ξαναγράψε την ύλη που μελετάς  με δικά σου λόγια δημιουργώντας λίστες και κατηγορίες.  Γράψε την ύλη που μελετάς ξανά και ξανά μέχρι να είσαι σίγουρος ότι την κατέχεις πλήρως.

Διώχνω την Αναβλητικότητα – Νιώθω Καλύτερα!

okt final

Μια από τις κύριες πηγές άγχους των μαθητών είναι η αίσθηση ότι ο χρόνος τους είναι περιορισμένος και ότι δεν προλαβαίνουν… Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή οι μαθητές έχουν την τάση να αναβάλλουν μια συγκεκριμένη εργασία όταν νιώθουν ότι τους είναι δυσάρεστη.

Στην πραγματικότητα όμως, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτού του είδους το άγχος δεν είναι τίποτα άλλο παρά να ολοκληρωθεί αυτή ”δυσάρεστη”  εργασία όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται. Επομένως όταν τυχαίνει να βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, προσπαθήστε να οργανωθείτε και να εστιάσετε στα οφέλη που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση της εργασίας αλλά και στις δυσάρεστες συνέπειες από τη μη ολοκλήρωσή της. Επίσης, προσπαθήστε να μην σκορπίζετε τις πνευματικές σας δυνάμεις σε ασήμαντα πράγματα και επικεντρωθείτε στο πρόγραμμά σας, όσο δυσάρεστο ή ”φορτωμένο” κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Σύντομα, μετά την ολοκλήρωση κάποιων πρώτων εργασιών, η ψυχολογία σας θα αλλάξει και τα υπόλοιπα καθήκοντα δε θα σας φαίνονται πια τόσο δυσβάσταχτα.

Κάτι άλλο που μπορεί να συμβαίνει είναι ότι υπάρχει περίπτωση να νιώθετε κόπωση η οποία να μην οφείλεται μόνο σε ψυχολογικούς λόγους αλλά σε σωματικούς, γι’αυτό ελέγξτε αν κοιμάστε αρκετές ώρες ή αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε χρήσιμα, για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας, συστατικά. Τέλος, φροντίστε να εργάζεστε σε ένα περιβάλλον όπου δεν θα είναι εύκολο να ενοχληθείτε. Κλείστε για μερικές ώρες το κινητό, ελέγξτε το email ή το facebook μόνο σε συγκεκριμένες ώρες και πάνω απ’όλα,  δώστε τον καλύτερο εαυτό σας χωρίς να σας φοβίζει το ενδεχόμενο της αποτυχίας.

Πώς να επιλέξετε φροντιστήριο για το λύκειο;

3 blog

Η επιλογή φροντιστηρίου στο λύκειο είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του παιδιού σας στο ανταγωνιστικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Πολλές φορές οι γονείς ή και τα ίδια τα παιδιά, επιλέγουν φροντιστήρια με λάθος κριτήρια. Τέτοια κριτήρια επιλογής είναι συνήθως τα εξής: Είναι κοντά στο σπίτι, εκεί πηγαίνουν οι φίλοι, δελεαστικές τιμές διδάκτρων.

Η επιλογή φροντιστηρίου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται με κριτήρια όπως τα παραπάνω. Η υπεύθυνη επιλογή φροντιστηρίου θα πρέπει να γίνεται με κριτήρια όπως: Το προσωπικό που διαθέτει το φροντιστήριο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καθηγητές και οι καθηγήτριες των μαθητών ενός φροντιστηρίου είναι εκείνοι που με μεθοδικότητα και αμέριστη υπομονή θα έχουν ως μοναδικό στόχο τη διδασκαλία και την επίλυση των αποριών των μαθητών καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα αποτελέσματα του φροντιστηρίου. Το φροντιστήριο που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει συνεχή θετικά αποτελέσματα επιτυχόντων στις ανώτατες σχολές των ΑΕΙ της χώρας. Τέλος, θα πρέπει να λάβετε υπόψη την ποιότητα των χώρων που διαθέτει το φροντιστήριο που θα επιλέξετε. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας δεν είναι αυτονόητη. Πριν την τελική επιλογή, θα πρέπει να είστε βέβαιοι για την ασφάλεια του χώρου στον οποίο το παιδί σας θα περνά ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ημέρας του.

Το φροντιστήριο Διάκριση τηρεί όλα τα σωστά κριτήρια επιλογής φροντιστηρίου. Εδώ και χρόνια το άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό μας, αναλαμβάνει με επιτυχία να οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών μας στις πιο υψηλόβαθμες σχολές των ΑΕΙ της χώρας, μέσα από μαθήματα που γίνονται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε κατάλληλους, σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, χώρους.

ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ 2017

2o epistimoniko

 

3o Epistimoniko

 

5o epistimoniko

Καλές Διακοπές!

dia blog 2

EΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 2017

ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΚΕΣ.2o

ΘΕΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΕΣ

ΘΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Τώρα που η στιγμή των εξετάσεων έφτασε!

may_640x480

 

Η μεγάλη ώρα έφτασε!

Την ώρα της εξέτασης χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση και χαλάρωση. Φροντίστε να κατανείμετε τον χρόνο σας σωστά και μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου ως πρόχειρο ώστε να οργανώνετε τις σκέψεις σας ακόμα και στα θέματα που σας φαίνονται βατά.

Σε περίπτωση που ”κολλήσετε” σε κάποια ερώτηση αντί να πανικοβληθείτε, αφήστε τη για λίγο, προχωρήστε στην επόμενη και επιστρέψτε αργότερα.

Φυσικά, θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε χρόνο στο τέλος για να ελέγξετε τις απαντήσεις σας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των πανελλαδικών εξετάσεων ο ρόλος των γονιών είναι εξίσου σημαντικός.
Είναι βασικό να θυμούνται ότι η αξία του παιδιού δεν κρίνεται από την επιτυχία ή την αποτυχία του στις εξετάσεις.
Το άγχος και η άσκηση πίεσης όχι μόνο δε βοηθούν στην απόδοση του παιδιού αλλά πολλές φορές έχουν το αντίστροφο αποτέλεσμα από το επιθυμητό,καθώς ο μαθητής γίνεται δέκτης της αγωνίας και του φόβου των γονιών του με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο ψυχολογικά.