Ο τακτοποιημένος χώρος βοηθά στην αποδοτική μελέτη!

Ένας καθαρός και τακτοποιημένος χώρος δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον και βοηθά στη συγκέντρωση. Τα πεταμένα βιβλία και αντικείμενα πολλές φορές αποσπούν την προσοχή και για αυτό καλό είναι να μην υπάρχουν στο χώρο μελέτης.

Ειδικά το γραφείο θα πρέπει να διατηρείται καθαρό και καλά οργανωμένο, έχοντας επάνω μόνο τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζονται για τη μελέτη της κάθε δεδομένης στιγμής. Έτσι, περιορίζεται η πιθανότητα απόσπασης της προσοχής μας σε άλλα θέματα που δεν αφορούν στο διάβασμα. Επίσης, καλό είναι να έχουμε σε κοντινή απόσταση όλα όσα χρειαζόμαστε κατά τη μελέτη, πχ νερό, χαρτομάντηλα, χαρτικά είδη, κάδος απορριμμάτων, επιπλέον σημειώσεις ή βοηθήματα, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογίες για να κάνουμε οτιδήποτε άλλο, εκτός από το να συνεχίσουμε τη μελέτη. Τέλος, καλό είναι το γραφείο να βρίσκεται κοντά σε παράθυρο, ώστε να μεγιστοποιείται το φυσικό φως στο χώρο και έτσι να μπορούμε να αποφύγουμε πονοκεφάλους που προκαλούνται από το τεχνητό φως.

Η σωματική άσκηση επιδρά θετικά στην πνευματική διαύγεια!

 Το καθημερινό άγχος και η κούραση των μαθητών επηρεάζουν αρνητικά τις γνωστικές λειτουργίες τους, όπως η συγκέντρωση, η κατανόηση και η μνήμη. Η τακτική σωματική άσκηση αποτελεί ιδανικό τρόπο εκτόνωσης του άγχους και αύξησης των επιπέδων ενέργειας και διαύγειας, χάρη στην έκκριση των ενδορφινών, που είναι ορμόνες που βοηθούν στην αποβολή της νευρικότητας και του στρες και στη δημιουργία αισθημάτων ευφορίας και χαλάρωσης, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην πνευματική απόδοση.

 Επίσης, η φυσική άσκηση προσφέρει στους ασκούμενους μαθητές την ευκαιρία να ξεφύγουν για λίγο από τις καθημερινές σκέψεις και ανησυχίες που πολλές φορές τους προκαλούν στρες και πνευματική σύγχυση. Έτσι, μετά την άθληση οι μαθητές μπορούν να επιστρέψουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα ανανεωμένοι και πνευματικά ξεκούραστοι, ώστε να αφοσιωθούν απρόσκοπτα στις απαιτήσεις του προγράμματός τους.

Εφόδια για μία πετυχημένη σχολική χρονιά

 

 Είναι γεγονός ότι με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, οι μαθητές του Λυκείου διαμορφώνουν προσδοκίες για το μέλλον τους. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους αναγνωρίζουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους και με βάση αυτές, αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις της σχολικής χρονιάς και επιλέγουν κατευθύνσεις.

 Ωστόσο, οι όποιες αδυναμίες σε μαθήματα ξεπερνιούνται πιο εύκολα όταν αντιμετωπίζονται εγκαίρως. Όταν δημιουργούνται κενά στην διδακτέα ύλη, μετά είναι πιο δύσκολο να καλυφθούν. Για το λόγο αυτό χρειάζεται περισσότερη επιμονή στα μαθήματα που κατανοούν με μεγαλύτερη δυσκολία. Επιπλέον, είναι ωφέλιμο να αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσκολίες με αυτοπεποίθηση, βάζοντας οι μαθητές τα δυνατά τους ώστε να τις ξεπερνούν. Με αυτόν τον τρόπο θα φτάσουν πιο ομαλά στην διαδικασία των Πανελλήνιων εξετάσεων.

 Σε όποια σχολική τάξη κι αν βρίσκονται οι μαθητές, μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα όταν λειτουργούν με επίγνωση και προσπάθεια για το καλύτερο. Με σύμμαχο το φροντιστήριο και την πειθαρχία σε ένα σωστά διαμορφωμένο πρόγραμμα μελέτης, όλες οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν.

 Οι απογοητεύσεις και οι ανησυχίες είναι μέρος της ζωής. Χρειάζεται όμως να ξεπερνιούνται εγκαίρως. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το διάλογο και την εξωτερίκευση των συναισθημάτων. Οι γονείς και οι καθηγητές έχουν περάσει από τις ίδιες δοκιμασίες, οπότε κατανοούν την ψυχολογική κατάσταση των μαθητών και μπορούν να γίνουν σύμβουλοι στα δύσκολα. Πολλές φορές η εξωτερίκευση και μόνο των προβλημάτων βοηθάει.

 Οι όποιες αποτυχίες σε διαγωνίσματα είναι φυσιολογικές. Οι μαθητές πρέπει να αξιολογούν τον εαυτό τους συνολικά, με βάση την προσπάθεια που κάνουν όλο τον χρόνο και να μην μένουν στάσιμοι στα όποια λάθη τους. Άλλωστε από τα λάθη μας μαθαίνουμε και γινόμαστε έπειτα πιο αποδοτικοί και δυνατοί, ώστε να μην τα επαναλάβουμε.

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 2019

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 2019

Προετοιμασία και διαμόρφωση στόχων για τις Πανελλήνιες του 2020.

 Το άγχος για τους μαθητές που έδωσαν Πανελλήνιες Εξετάσεις τον Ιούνιο, είναι πλέον παρελθόν. Τα αποτελέσματα βγήκαν και όλοι όσοι πέρασαν και πέτυχαν τους στόχους τους, απολαμβάνουν τα οφέλη των κόπων τους και τη χαλάρωση του καλοκαιριού. Ο ερχόμενος Σεπτέμβρης είναι η επίσημη έναρξη της τελευταίας χρονιάς των επόμενων μαθητών που ξεκινούν την γ’ λυκείου. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να ορίσουν τους στόχους τους και να προετοιμαστούν για την νέα σχολική χρονιά, που θα τους οδηγήσει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και στην επίτευξη των στόχων τους.

 Ωστόσο, για να πετύχει κανείς τους στόχους χρειάζεται πρώτα να τους ορίσει. Το καλοκαίρι, πέρα από την καλή προετοιμασία στο φροντιστήριο και το προσωπικό διάβασμα, ο μαθητής είναι καλό να σκεφτεί και να αποφασίσει ποιες σχολές τον ενδιαφέρουν και ποια επαγγελματικά μονοπάτια θα ήθελε να ακολουθήσει στη ζωή του. Καλό είναι να κάνει την απαιτούμενη έρευνα, συνομιλώντας με καθηγητές του φροντιστηρίου και φοιτητές ή απόφοιτους σχετικών σχολών, να μελετήσει τα προγράμματα σπουδών των σχολών που τον ενδιαφέρουν αλλά και τις επαγγελματικές προοπτικές που αυτές προσφέρουν.

 Έτσι, κάθε μαθητής μέσα από αυτή την αναζήτηση  σχετικά με το τι πραγματικά θέλει και τι του ταιριάζει, θα μπορέσει  να αποκτήσει ένα σαφή στόχο, που θα αποτελέσει το κίνητρο για την  επίτευξή του.  Ας μη  ξεχνάμε, πετυχαίνουμε κάτι όταν το θέλουμε πολύ!

Καλοκαιρινή προετοιμασία για δυναμικό ξεκίνημα τον Σεπτέμβρη.

 Τα σχολεία έκλεισαν και το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για χαλάρωση και ξεγνοιασιά. Αλλά όχι μόνο. Η καλοκαιρινή προετοιμασία για μαθητές β’ και γ’ λυκείου είναι μία πολύ καλή αρχή για ένα δυναμικό ξεκίνημα τον Σεπτέμβρη.

 Το καλοκαίρι ο ελεύθερος χρόνος είναι άπλετος. Διαμορφώνοντας ένα ήπιο πρόγραμμα διαβάσματος, θα μπορέσετε να αφομοιώσετε την ύλη των μαθημάτων καλύτερα και χωρίς άγχος. Με τον τρόπο αυτό, θα αποκτήσετε καλύτερη σχέση με το διάβασμα, καθώς θα γίνει μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Ωστόσο δεν χρειάζεται να φτάσετε στο άλλο άκρο. Το καλοκαίρι είναι περίοδος χαλάρωσης και είναι απαραίτητο να διασκεδάσετε και να αποδράσετε από το σχολικό πρόγραμμα, ώστε να έχετε δυνάμεις για το χειμώνα, που ειδικά για τους μαθητές της γ’ λυκείου θα είναι αρκετά επιβαρυμένος από το εντατικό διάβασμα.

 Τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής προετοιμασίας θα σας ανταμείψουν, καθώς τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσετε με καλύτερη διάθεση τη σχολική χρονιά, δε θα θεωρείτε το διάβασμα αγγαρεία και θα είστε ήδη ένα βήμα μπροστά στα μαθήματα της χρονιάς.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2019

 

 

Τα απαραίτητα σύνεργα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

  Αρχικά χρειάζεται οι μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις να έχουν προετοιμάσει απόβραδίς τα απαραίτητα έγγραφα και υλικά που χρειάζονται για την ημέρα της εξέτασης.

  Τη στιγμή της εξέτασης, μόλις πάρουν τα θέματα, χρειάζεται να τα διαβάσουν αργά και προσεκτικά, όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να είναι σίγουροι ότι τα έχουν κατανοήσει πλήρως. Έπειτα, μπορούν να ξεκινήσουν από αυτά που γνωρίζουν καλύτερα.Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η διατύπωση ενός θέματος να μην φαίνεται εκ πρώτης όψεως κατανοητή. Εκεί είναι που χρειάζεται να παίρνουν μερικές βαθιές αναπνοές και να διαβάζουν ξανά το θέμα χωρίς να πανικοβάλλονται ή να απογοητεύονται.

  Ακόμα και άν κάποια θέματα είναι δύσκολα, οι μαθητές δε χρειάζεται να απογοητεύονται. Το ζητούμενο είναι να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Οπότε, ακόμη και στα δύσκολα θέματα χρειάζεται να βάζουν τα δυνατά τους και να μην τα παρατάνε. Ωστόσο, καλό είναι τα θέματα που τους δυσκολεύουν περισσότερο να τα αφήνουν για το τέλος, για να μην σπαταλούν το χρόνο τους.

  Το γραπτό χρειάζεται να είναι ευανάγνωστο και σωστά δομημένο. Ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το πρόχειρο, στο οποίο μπορούν να κάνουν κάποιες σημειώσεις και προσχέδια των απαντήσεων τους.Τελειώνοντας το γραπτό τους οι μαθητές, καλό είναι να διαβάζουν ξανά τα θέματα και τις απαντήσεις τους και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

  Όταν πλέον παραδώσουν το γραπτό τους, έχουν τελειώσει με το συγκεκριμένο μάθημα, οπότε έχουν ανέβει ένα σκαλοπάτι και έχουν ήδη ένα μάθημα λιγότερο για να τους αγχώνει!  Ό,τι και να έχει γίνει πρέπει να μείνει πίσω τους και να εστιάσουν στο επόμενο μάθημα που αποτελεί τον νέο στόχος τους.

Καλή επιτυχία!

Χρήσιμες συμβουλές για την περίοδο πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

 

 Η περίοδος πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο αγχωτική από την ίδια την περίοδο των εξετάσεων. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για αυτή την αγχωτική περίοδο.

 Οι μαθητές είναι σημαντικό να αποβάλουν από το μυαλό τους όλες τις αρνητικές σκέψεις και την καταστροφολογία, όπως “δε θα τα καταφέρω”, αντικαθιστώντας τες με θετικές και ρεαλιστικές σκέψεις, όπως “θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ”.

 Όποτε νιώθουν ότι φτάνουν σε μικρά αδιέξοδα, καλό είναι να το κουβεντιάζουν με το οικείο τους περιβάλλον και να μην τα αφήνουν να συσσωρεύονται και να καλλιεργούνται μέσα τους.

 Σύνηθες φαινόμενο πριν από τις εξετάσεις είναι να διαρρέουν δήθεν πληροφορίες για SOS θέματα. Είναι σημαντικό οι μαθητές να μην επηρεάζονται από τέτοιες φήμες, αλλά να δίνουν βαρύτητα στα εφόδια που αποκόμισαν από το σχολείο και το φροντιστήριό τους καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας τους.

 Πολλές φορές αυτό που χρειάζονται οι μαθητές σε αυτές τις περιόδους είναι μία μικρή διέξοδος από τη συνεχή σκέψη γύρω από αυτή τη δοκιμασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη και μία σύντομη βόλτα στο τετράγωνο της γειτονιάς, μπορεί να βοηθήσει στο να επαναφέρουν τις θετικές τους σκέψεις.