Ζάχαρη και πνευματική απόδοση

 Τελικά η κατανάλωση ζαχαρωδών τροφών βελτιώνει την πνευματική απόδοση;
 
 Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ζαχαρωδών τροφών δεν είναι απαραίτητη για να βελτιωθεί η πνευματική απόδοση. Ο οργανισμός διαθέτει πολλούς αποτελεσματικούς μηχανισμούς παραγωγής γλυκόζης, ώστε να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο οι λειτουργίες του εγκεφάλου.Μάλιστα, φάνηκε ότι η κατανάλωση ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στη φθορά των γνωστικών λειτουργιών και να συμβάλει στην πρόκληση διαφόρων ασθενειών.
 
 Η βελτίωση της πνευματικής απόδοσης μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, της συχνής κατανάλωσης νερού, τον επαρκή ύπνο και την ήπια, συχνή άσκηση. 

Έφηβοι και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η απαγόρευση είναι λύση;

 Είναι αλήθεια ότι η εφηβεία είναι η περίοδος που τα παιδιά έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με συνέπεια να αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθουν σε επαφή και με τους κινδύνους που ενέχει αυτή η δραστηριότητα. 
 
  Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με την παραμέληση των σχέσεων της πραγματικής ζωής, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην συμπεριφορά των εφήβων καθώς και στην μαθητική τους απόδοση. Έτσι, μπορεί να προκύψει κοινωνική απομόνωση, εξαρτητική συμπεριφορά, χαμηλή απόδοση στο σχολείο, υιοθέτηση αρνητικών αξιών και δράσεων, όπως ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, αλλά και αντίθετα οι έφηβοι μπορεί να υποστούν ηλεκτρονικό εκφοβισμό.  Ωστόσο, η εκ μέρους των γονιών επιβολή απαγόρευσης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σίγουρα δεν αποτελεί λύση. 
 
   Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, το  71% των εφήβων έχουν εμπλακεί σε εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram, το Snapchat και το Twitter ενώ το  56% των εφήβων 13-17 ετών είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο αρκετές ώρες ή συνεχόμενα. Επομένως, φαίνεται ότι είναι πολύ εύκολο οι έφηβοι να έρθουν σε επαφή ή να εμπλακούν με τις παραπάνω εφαρμογές. Αυτό που προέχει είναι η εξασφάλιση της ασφάλειάς τους. Αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί μέσω της αποκοπής τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μέσα από την ενημέρωση για τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν και την εκπαίδευση στην αντιμετώπισή τους.  

Για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση

  Μια δύσκολη σχολική χρονιά ξεκινά και οι περισσότεροι μαθητές προετοιμάζονται για τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε μαθησιακό επίπεδο.

  Η μνήμη και η συγκέντρωση αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για να γίνει πιο εύκολο το διάβασμα. Για να επιτευχθεί αυτό, ο οργανισμός χρειάζεται ξεκούραση. Έρευνες έχουν δείξει πως χρειάζονται 7-8 ώρες βραδινού ύπνου και έως 1 ώρα μεσημεριανού ύπνου για την ενίσχυση της συγκέντρωσης. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου αυξάνει την κόπωση εμποδίζοντας την διαύγεια και την μέγιστη απόδοση των δυνατοτήτων. Η ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης πολύ σημαντική. Τροφές πλούσιες σε γλυκόζη και υδατάνθρακες ενισχύουν την μνήμη. Ψάρια, καρότα, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και κόκκινο κρέας ευνοούν την συγκέντρωση. Φρούτα, λαχανικά και ένα καλό πρωινό καταπολεμούν το στρες. Ροφήματα όπως το φασκόμηλο, το πράσινο τσάι και το τσάι βουνού ενισχύουν την δια και χαλαρώνουν τον οργανισμό. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της φυσικής και πνευματικής ευεξίας παίζει η σωματική άσκηση και η άφθονη κατανάλωση νερού.

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 2020

 

 

 

Κάπνισμα και αλκοόλ επηρεάζουν την βιολογική ηλικία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ καθημερινά έχουν πιο γερασμένο εγκέφαλο σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν και πίνουν λιγότερο ή καθόλου αλκοόλ. Οι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν αρνητικά κάποιες περιοχές του εγκεφάλου, αλλά με αυτήν την έρευνα έγινε σαφές πόσο επηρεάζεται η ηλικία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, συνδυάζοντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και μαγνητική τομογραφία κατέληξαν ότι οι καθημερινοί καπνιστές και καταναλωτές αλκοόλ είχαν μεγαλύτερη βιολογική ηλικία εγκεφάλου σε σχέση με εκείνους που δεν καπνίζουν και δεν καταναλώνουν αλκοόλ ημερησίως. Μάλιστα φάνηκε, ότι το κάπνισμα γερνά περισσότερο τον εγκέφαλο σε σχέση με το αλκοόλ. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες καθώς και η γενετική προδιάθεση επηρεάζουν, επίσης, την βιολογική ηλικία του εγκεφάλου ενός ανθρώπου.

Πριν τις εξετάσεις, πρωινό!

 

Πολλές φορές, η όρεξη για φαγητό κόβεται κατά την περίοδο των εξετάσεων, λόγω του αυξημένου άγχους που αισθανόμαστε. Παρόλο που αυτό το φαινόμενο είναι φυσιολογικό, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το περιορίσουμε, καθώς έχει φανεί ότι η παράλειψη γευμάτων, και ιδιαίτερα του πρωινού, κατά τις ημέρες των εξετάσεων μειώνει την απόδοσή μας.

 
Ένα καλό πρωινό, που να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, δημητριακά, αμυλούχα ολικής άλεσης και φρούτα μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αρχίσουμε την ημέρα μας. Επίσης, έχει φανεί, ότι ένα καλό πρωινό σχετίζεται  με αυξημένη συγκέντρωση, βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, καλύτερη αντίληψη και μεγαλύτερη διάρκεια βραχυχρόνιας μνήμης. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς είναι απαραίτητο για μέγιστη απόδοση υπό συνθήκες πίεσης.

Γονείς και Πανελλαδικές

 Όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς, βιώνουν έντονα το άγχος αυτής της περιόδου. Ο τρόπος διαχείρισης αυτής της κατάστασης παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, για αυτό ειδικά οι γονείς, θα πρέπει να καταφέρουν να περιορίσουν το άγχος τους, προκειμένου να μπορέσουν να συμπαρασταθούν αποτελεσματικά στα παιδιά τους.

 Έχει παρατηρηθεί, ότι σε πολλές περιπτώσεις η υπερβολή που δείχνουν οι γονείς σε ό,τι έχει να κάνει με τις πανελλαδικές εξετάσεις και η αίσθηση ότι η δοκιμασία αυτή αποτελεί για τα παιδιά μια κατάσταση ” ή όλα ή τίποτα” επηρεάζει αρνητικά τους μαθητές που πρόκειται να διαγωνιστούν, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν σύμφωνα με το μέγεθος των δυνατοτήτων τους. Μάλιστα, έχει φανεί, ότι ο φόβος μιας πιθανής αποτυχίας, και το άγχος που τον συνοδεύει, είναι πολύ πιο έντονος στις περιπτώσεις των γονιών των μαθητών που είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι. Αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι θεωρούν πως όσο πιο υψηλόβαθμη είναι η σχολή επιτυχίας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιτυχία τους ως γονείς.

 Οι προσδοκίες και το άγχος των γονιών αποτελεί ένα επιπλέον βάρος στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των μαθητών, οι οποίοι, πράγματι, πρόκειται να δώσουν τις πρώτες σοβαρές εξετάσεις τους. Για αυτό, καλό είναι οι γονείς να καταφέρουν να διαχειριστούν το προσωπικό τους άγχος και να μην μεταφέρουν στα παιδιά τις δικές τους προσδοκίες, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους οι μαθητές να αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις με ψυχραιμία και θετική διάθεση.

Θερινά Προγράμματα Σπουδών

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 2020

Οι εγγραφές για τα θερινά μαθήματα 2020, καθώς και τα μαθήματα του σχολικού έτους 2020 – 2021 ξεκίνησαν.
Η ενημέρωση γίνεται με προγραμματισμένα ραντεβού στο χώρο του φροντιστηρίου.

Για τα κλείσετε ραντεβού επικοινωνείτε με τη γραμματεία στο τηλέφωνο 2109946098 από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες :  15.30 – 22.00.

Λόγω συνθηκών σε περίπτωση που υπάρχει δυσκολία να βρεθείτε στο χώρο του φροντιστηρίου “κλείνετε” online ραντεβού και ενημερώνεστε από τους υπεύθυνους του φροντιστηρίου.

Διατροφή και απόδοση

Η διατροφή συνδέεται άμεσα με τη διαύγεια που διαθέτουμε καθημερινά για τις πνευματικές μας δραστηριότητες καθώς και με την κατάσταση της μνήμης μας.

 Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα οι βιταμίνες B6, B12 και το φυλλικό οξύ, αλλά και οι βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση, όπως η βιταμίνη Ε και η C, συμβάλλουν στην καλή κατάσταση του νευρικού μας συστήματος και βελτιώνουν τη μνήμη μας μέσω της επιβράδυνσης της γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι τα γαλακτομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες E και C είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τα βατόμουρα και οι φράουλες.

 Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το επίπεδο σιδήρου που διαθέτουμε, καθώς ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Όταν το επίπεδο σιδήρου είναι χαμηλό, η μνήμη και η ικανότητα συγκέντρωσης που διαθέτουμε είναι πιθανό να επηρεαστούν με αρνητικό τρόπο. Για αυτό, οι φυτοφάγοι είναι καλό να ακολουθούν ένα προσεκτικά σχεδιασμένο διαιτολόγιο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους σε σίδηρο.