ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 2020

Πριν τις εξετάσεις, πρωινό!

 

Πολλές φορές, η όρεξη για φαγητό κόβεται κατά την περίοδο των εξετάσεων, λόγω του αυξημένου άγχους που αισθανόμαστε. Παρόλο που αυτό το φαινόμενο είναι φυσιολογικό, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το περιορίσουμε, καθώς έχει φανεί ότι η παράλειψη γευμάτων, και ιδιαίτερα του πρωινού, κατά τις ημέρες των εξετάσεων μειώνει την απόδοσή μας.

 
Ένα καλό πρωινό, που να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, δημητριακά, αμυλούχα ολικής άλεσης και φρούτα μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αρχίσουμε την ημέρα μας. Επίσης, έχει φανεί, ότι ένα καλό πρωινό σχετίζεται  με αυξημένη συγκέντρωση, βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, καλύτερη αντίληψη και μεγαλύτερη διάρκεια βραχυχρόνιας μνήμης. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς είναι απαραίτητο για μέγιστη απόδοση υπό συνθήκες πίεσης.

Γονείς και Πανελλαδικές

 Όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς, βιώνουν έντονα το άγχος αυτής της περιόδου. Ο τρόπος διαχείρισης αυτής της κατάστασης παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, για αυτό ειδικά οι γονείς, θα πρέπει να καταφέρουν να περιορίσουν το άγχος τους, προκειμένου να μπορέσουν να συμπαρασταθούν αποτελεσματικά στα παιδιά τους.

 Έχει παρατηρηθεί, ότι σε πολλές περιπτώσεις η υπερβολή που δείχνουν οι γονείς σε ό,τι έχει να κάνει με τις πανελλαδικές εξετάσεις και η αίσθηση ότι η δοκιμασία αυτή αποτελεί για τα παιδιά μια κατάσταση ” ή όλα ή τίποτα” επηρεάζει αρνητικά τους μαθητές που πρόκειται να διαγωνιστούν, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν σύμφωνα με το μέγεθος των δυνατοτήτων τους. Μάλιστα, έχει φανεί, ότι ο φόβος μιας πιθανής αποτυχίας, και το άγχος που τον συνοδεύει, είναι πολύ πιο έντονος στις περιπτώσεις των γονιών των μαθητών που είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι. Αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι θεωρούν πως όσο πιο υψηλόβαθμη είναι η σχολή επιτυχίας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιτυχία τους ως γονείς.

 Οι προσδοκίες και το άγχος των γονιών αποτελεί ένα επιπλέον βάρος στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των μαθητών, οι οποίοι, πράγματι, πρόκειται να δώσουν τις πρώτες σοβαρές εξετάσεις τους. Για αυτό, καλό είναι οι γονείς να καταφέρουν να διαχειριστούν το προσωπικό τους άγχος και να μην μεταφέρουν στα παιδιά τις δικές τους προσδοκίες, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους οι μαθητές να αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις με ψυχραιμία και θετική διάθεση.

Θερινά Προγράμματα Σπουδών

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 2020

Οι εγγραφές για τα θερινά μαθήματα 2020, καθώς και τα μαθήματα του σχολικού έτους 2020 – 2021 ξεκίνησαν.
Η ενημέρωση γίνεται με προγραμματισμένα ραντεβού στο χώρο του φροντιστηρίου.

Για τα κλείσετε ραντεβού επικοινωνείτε με τη γραμματεία στο τηλέφωνο 2109946098 από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες :  15.30 – 22.00.

Λόγω συνθηκών σε περίπτωση που υπάρχει δυσκολία να βρεθείτε στο χώρο του φροντιστηρίου “κλείνετε” online ραντεβού και ενημερώνεστε από τους υπεύθυνους του φροντιστηρίου.

Διατροφή και απόδοση

Η διατροφή συνδέεται άμεσα με τη διαύγεια που διαθέτουμε καθημερινά για τις πνευματικές μας δραστηριότητες καθώς και με την κατάσταση της μνήμης μας.

 Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα οι βιταμίνες B6, B12 και το φυλλικό οξύ, αλλά και οι βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση, όπως η βιταμίνη Ε και η C, συμβάλλουν στην καλή κατάσταση του νευρικού μας συστήματος και βελτιώνουν τη μνήμη μας μέσω της επιβράδυνσης της γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι τα γαλακτομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες E και C είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τα βατόμουρα και οι φράουλες.

 Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το επίπεδο σιδήρου που διαθέτουμε, καθώς ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Όταν το επίπεδο σιδήρου είναι χαμηλό, η μνήμη και η ικανότητα συγκέντρωσης που διαθέτουμε είναι πιθανό να επηρεαστούν με αρνητικό τρόπο. Για αυτό, οι φυτοφάγοι είναι καλό να ακολουθούν ένα προσεκτικά σχεδιασμένο διαιτολόγιο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους σε σίδηρο.

Συμπτώματα άγχους εξετάσεων και πως να τα αναγνωρίσουμε

Τα συμπτώματα του άγχους των εξετάσεων είναι τόσο σωματικά όσο και συμπεριφοριστικά. Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, στομαχικές ενοχλήσεις, δύσπνοια, μυϊκούς πόνους, συνεχές αίσθημα κόπωσης και δυσκολίες στον ύπνο. Σε συμπεριφοριστικό επίπεδο, τα άτομα που υποφέρουν από άγχος είναι συνήθως ευερέθιστα και εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά  που στους τρίτους φαίνεται απρόκλητη ή υπερβολική. Ωστόσο, πολλές είναι οι περιπτώσεις που αυτά τα συμπτώματα είναι καλά κρυμμένα, με αποτέλεσμα να μη γίνεται εύκολα αντιληπτό στο περιβάλλον του μαθητή, ότι ο τελευταίος υποφέρει από άγχος και ότι χρειάζεται στήριξη.

 Για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων βοηθά ένα οργανωμένο πρόγραμμα μελέτης που να περιλαμβάνει περιόδους διαβάσματος και περιόδους διαλειμμάτων, οι τακτικές επαναλήψεις καθώς και η διατήρηση ενός οργανωμένου χώρου μελέτης που να ευνοεί την συγκέντρωση.

 Μελετώντας με πρόγραμμα, το άγχος αποβάλλεται και οι πιθανότητες για ένα θετικό αποτέλεσμα αυξάνονται.

Γυμναστική, το καλυτερο αγχολυτικό!

 

Πολυάριθμες έρευνες έχουν συνδέσει τη μείωση του άγχους με τη γυμναστική, καθώς θεωρείται πως δρα αναλγητικά και έχει αγχολυτική δράση. Αυτό οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις συνέπειες του έντονου άγχους. Η αερόβια άσκηση, οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης καθώς και οι ασκήσεις ισορροπίας 3 φορές την εβδομάδα από 60 – 90 λεπτά έχει φανεί ότι βοηθούν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των μαθητών και σε χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Μελετήστε σε διαφορετικούς χώρους!

  Πρόσφατες έρευνες των γνωστικών επιστημόνων έδειξαν ότι μερικές απλές τεχνικές αρκούν για να αυξήσουμε τον όγκο των πληροφοριών που μπορούμε να απομνημονεύσουμε.Έτσι, φάνηκε ότι η εναλλαγή χώρων κατά τη μελέτη ενός θέματος έχει ως αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό να ξεχάσουμε τις πληροφορίες που θέλουμε να απομνημονεύσουμε. Όπως εξηγούν οι γνωστικοί επιστήμονες, αυτό συμβαίνει γιατί κάθε φορά που αλλάζουμε περιβάλλον αναγκάζουμε τον εγκέφαλό μας να συνδέσει την ίδια πληροφορία με κάτι διαφορετικό και έτσι να εντυπωθεί στη μνήμη μας πιο αποτελεσματικά.

Χριστούγεννα, το πρώτο κρίσιμο σημείο της χρονιάς για επανάληψη!

Για τους μαθητές της Γ’ λυκείου οι διακοπές των Χριστουγέννων αποτελεί το πρώτο κρίσιμο σημείο της χρονιάς για επανάληψη της μέχρι τώρα διδαχθείσας ύλης και κάλυψη οποιουδήποτε κενού υπάρχει. Αν και είναι λογικό οι μαθητές να νιώθουν κουρασμένοι από την πίεση που υπέστησαν τους προηγούμενους μήνες, λόγω της προσπάθειας τους να αντεπεξέλθουν το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στην αφομοίωση των νέων γνώσεων, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων θα πρέπει να μην επαναπαυτούν και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με την ίδια συνέπεια, μοιράζοντας το χρόνο τους περισσότερο στο διάβασμα και λιγότερο στην καλοπέραση.

Ο σωστός προγραμματισμός θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα της επανάληψης χωρίς άγχος. Καλό θα ήταν η επανάληψη να ξεκινήσει από εκείνο το μάθημα που θεωρείται από τον κάθε μαθητή ως το δυσκολότερο ή εκείνο στο οποίο έχει διαβάσει περισσότερο επιφανειακά το προηγούμενο διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε μαθητής θα έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται, ώστε να μελετήσει με προσοχή κάθε λεπτομέρεια του ”προβληματικού” μαθήματος, χωρίς να αγχώνεται ότι αυτή η διαδικασία συμβαίνει την τελευταία στιγμή. Επίσης, κάθε βράδυ είναι σημαντικό να θέτει σε ένα χαρτί τις προτεραιότητές του για την επόμενη μέρα. Έτσι, κάθε μέρα θα γνωρίζει ακριβώς τι έχει να κάνει, χωρίς να χάνει παραγωγικό χρόνο προσπαθώντας να αποφασίσει για το πρόγραμμα της ημέρας. Άλλωστε, μελέτες έχουν δείξει, ότι η απουσία ατζέντας μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μέχρι και δύο εργάσιμων ωρών, κάθε μέρα. Τέλος, είναι σημαντικό οι μαθητές να τρέφονται υγιεινά και να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες, ώστε κάθε μέρα να έχουν την φρεσκάδα που χρειάζεται για αποδοτικό διάβασμα.
Οι βόλτες επιτρέπονται αλλά με μέτρο και μόνο εφόσον έχει ολοκληρωθεί το καθημερινό πρόγραμμα επανάληψης. Καλά Χριστούγεννα!